keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Padipäiväni

Joku kysyi tänään miten paljon itse käytän iPadia työvälineenäni rehtorina ja opettajana. Pitäisikö rehtorin ruutuaikaa rajoittaa? Tässä tämän päivän kulku iPadini kanssa. 

Aamu alkoi iPadin kanssa heti aamiaisen jälkeen. Tarkistin tulleet sähköpostit, kalenterin, aamulehden ja päivän sään. 

Varsinainen työpäivä alkoi koululla mukavalla yllätyksellä, sillä uudet tulostimet tulivat eilen ja niitä tultiin heti aamulla asentamaan. Samalla sain hoitoon ohjatuksi oppilaan lukkiutuneen padin, josta oli pääsykoodi hukkunut. Aamu jatkui opettajain kokouksella, josta kirjoitin muistion padilla ja sain sen välittömästi kokouksen jälkeen jaettua opettajille. Printterit tulivat kokouksen aikana asennetuksi ja sain tulostettua muistion ensimmäisen kerran langattomasti mappia varten. 

Ensimmäisellä oppitunnilla kutosten kanssa kokeilimme langatonta tulostusta. Tulostettiin edellispäivänä tehdyt taideteokset oppilaiden pulpetin kansia koristamaan. Jatkoimme Google Driveen eilen aloittamiamme jatkokertomuksia. Minä kommentoin ja korjailin oppilaiden kirjoitelmia samalla kun he niitä kirjoittivat. Kätevää minulle ja palkitsevaa oppilaille. Palautteen tekstistä voi antaa välittömästi ja henkilökohtaisesti.
Toinen tunti oli matikkaa. Kerrattiin murtolukujen muunnokset ensin videon avulla padista ja sitten oppilaat alkoivat treenata kirjoihinsa. Nopeimmat ehtivät vielä testata dragon box-appsia padilla.

Ruokavälitunnilla tarkistin Wilman ja sähköpostit padilla sekä tutkin sähköpostien liikennepulmaa kollegan kanssa. Olisi toivottavaa saada sähköpostiliikenne varmaksi. Se vielä jostain tuntemattomasta syystä temppuilee ylätalon verkossa. Kahvipöydässä kollega vinkkasi vielä kiinnostavan pelin; can you escape, johon täytyy tutustua.

Iltapäivällä oli neljännen luokan äidinkieltä ja aloitimme tarinan kirjoittamisen Google Driveen. Luimme yhdessä viriketarinan ja oppilaat aloittivat kirjoittamisen. Minä ohjasin joitakin kädestä pitäen ja joitakin sähköisesti kommentoiden. Valmiiksi saaneet saivat kommentoida kaverien tuotoksia Driveen. Kolmasluokkalaiset olivat lukeneet lukuläksynä QuickVoice-appsilla kotona. Tarkistettiin ne ja tutkittiin äng-äännettä samalla nauhoitus-appsilla. Lopuksi kirjoitettiin ihan perinteinen sanelu äng-äänteestä.

Minulla oli tunti hallinnollisia hommia tietokoneella ja padi sai levätä hetken. Iltapäivän kokouksenani oli kaupungin erityisopettajien kokoontuminen ja seurasin esityslistaa padilta ja kirjoitin omia huomioita muistiin.

Kotona tyttö oli kaverinsa kanssa keksinyt toimittaa radio-ohjelmaa QuickVoice-appsilla ja sain kuulla tämän tyttöjen radiokanavan ensinauhoitukset. Viihdyttävää kuultavaa ja kekseliäitä ratkaisuja.

Työpäivä jatkui vielä illalla koti- ja kouluyhdistyksen kokouksella. Yleensä kirjoitan sielläkin päätettävistä asioista oppilaiden koteihin tiedotettavat asiat suoraan padilla tiedotteeksi. Tänään turvauduin kynään ja paperiin, sillä oma poikani tuli mukaan koululle ja käytti padiani Yle Areenan katselemiseen. Nyt kotona ja padilla tämänkin postauksen kirjoitan. 

Kuva on eilisestä koulun yhteisestä aamunavauksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti